Sådan undgår du allergi fra din have

af | dec 29, 2022 | Samfund

Til foråret, når træer og blomster springer ud, oplever mange at få løbende næse og kløende røde øjne. De kan endda også få nyseture. Mange lider af høfeber, og mange reagerer på pollen. Dette kan gøre det svært at nyde sin have, fordi allergien irriterer. I dette blogindlæg giver vi tips til hvordan man bedre kan nyde sin have uden allergiske reaktioner ved at gøre den mere allergivenlig.

Hvordan kan du mindske allergien når der laves havearbejde?

Hvis du er allergisk overfor græspollen, kan det være en fordel at få små grus plader rundt omkring. Her kan der også laves bede ovenpå dem med allergivenlige blomster, hvor du for eksempel kan anvende RePotten. Du kan også vælge at erstatte græsset med mikrokløver, som også er slidstærkt og kræver mindre vanding.

Hvis du gerne vil beholde græsset i haven, er det en god idé at slå det ofte. For at mindske allergien, kan du med fordel få andre til at slå græsset. Hvis du har græsallergi, og dermed også reagerer på saften fra græsset, er det ligeledes en god idé, også at få andre til at vende kompostbunken og klippe hækken.

Græspollenallergikere reagerer også på for eksempel korn, marehalm og bambus. Derfor kan du også formindske din allergi, ved ikke at have disse typer planter i haven.

Hvis du skal i haven, kan det være en fordel at gøre det om morgenen, fordi der er pollentallet lavest grundet duggen. Derudover er det mest allergivenligt at gå i have de dage hvor det er koldt og vindstille.

Hvis du skal anlægge en ny have eller ændre i din have, er der nedenfor listet allergivenlige træer, buske og blomster til haven.

12 allergivenlige træer og buske til haven:

 • Clematis
 • Æbletræ
 • Tempeltræ
 • Lind
 • Lærk
 • Gran
 • Hestekastanje
 • Magnolietræ
 • Tulipantræ
 • Fuglekirsebær
 • Rhododendron
 • Ribs

8 allergivenlige blomster til haven:

 • Roser, for eksempel “New Dawn”
 • Valmue
 • Hortensia
 • Nellike
 • Levkøj
 • Anemoner
 • Kornvalmue
 • Morgenfrue

Farvestrålende planter er mere allergivenlige

Farvestrålende planter er generelt set mere allergivenlige end andre. Du bør særligt gå efter dem, der har store iøjnefaldende og farvestrålende blomster.

I øvrigt bør du vælge planter med fyldte blomster og uden støvbærere. Fordi mange allergikere desuden reagerer på dufte, bør du ikke vælge planter med stærk duft og i stedet dyrke planter, der er mere eller mindre duftfri.

Hold særligt øje med planten Bynkeambrosie

Bynkeambrosien er en ny og uvelkommen plante i Danmark. Den kommer oprindeligt fra Nordamerika, men har sidenhen fundet vej til Central og Sydeuropa. Planten er mere almindelige steder, hvor det er væsentligt varmere. Men i takt med klimaforandringerne i Danmark, vil den blive et mere almindeligt syn her. Planten er hidtil primært blevet set i den sydlige del af Danmark, men nu er den også opdaget lidt længere nordpå. Dog er den stadig en sjælden gæst i haven.

Hvis du vil vide, om du har bynkeambrosie i din have, er det oplagt at kigge under for eksempel foderbrættet til fuglene. Bynkeambrosiens små frø findes i importerede fuglefrøs blandinger, og derfor vokser planten ofte lige i området omkring foderbrættet.

Hvis du spotter bynkeambrosie, lyder opfordringen fra Astma-Allergi Danmark:

“Se at få den fjernet i en fart – gerne inden den blomstrer. Vi skal helst holde den stangen så længe som muligt”.

Det vil sige, at du bør fjerne planten hurtigst muligt, med henblik på at vi kan holde den væk så længe som muligt. Dog vil det i qua af klimaforandringerne formentligt desværre blive en almen plante i Danmark med i tiden.