Gartnerier oplever øget efterspørgsel af kål

af | nov 29, 2022 | Samfund

Julen nærmer sig, og det betyder en øget efterspørgsel af kål, som produceres i de danske gartnerier og på friland.

Kål kan være billig og sund mad. Det er almindeligt, at grønkål tages med hjem og for eksempel stilles i en gulvspand. Herefter spises de løbende, eller de laves måske til grønlangkål. Flere og flere hakker også grønkålen og spiser den friskt, hvilket man ikke gjorde for 20-30 år siden. At spise grønlangkål og rødkål, er en juletradition i mange hjem, og en stor leverandør på Lolland har netop stoppet grønkålsproduktionen. Det gør, at juletraditionen muligvis er i fare, fordi varen ikke bliver produceret lokalt.

Kål er ikke nemt at dyrke

Kål er ikke let at dyrke i sammenligning med meget andet grønt. Det kræver omsorg og tid, og dette kan også være en grund til, at der ikke er ret mange som har taget udfordringen op, med at dyrke og udnyttet efterspørgslen endnu. Transportomkostningen for flotte store grønkål er dyr, da de fylder meget i en lastbil. Derfor kan og vil det være en fordel at dyrke det lokalt.

En tendens til færre gartnerier

En pludselig øget efterspørgsel på kål, er ikke let at efterkomme. Dette skyldes, at dyrkningen af kålene, starter allerede et år forinden, det sælges til forbrugeren. Samtidig bliver der desværre færre små og mellemstore gartnerier, da der er færre som vælger at uddanne sig til gartnere eller overtaget et familiedrevet gartneri. Når denne udvikling sker, er der en risiko for, at udbuddet af lokalproducerede varer bliver mindre. Det vil sige, at hvis et gartneri har specialiseret sig i en bestemt vare, og på et tidspunkt lukker ned, kan andre større gartnerier få svært ved at gå ind i produktionen af denne sæson vare og så ser supermarkeder sig nødsaget til at importere kål med ekstra omkostninger for dem og forbrugerne.

Rabat på RePotterne

Husk at der er rabat på RePotterne indtil den 2. december, hvis du mangler en fin potte til en juleplante. Du kan købe potterne her