Sådan kan du bekæmpe skadedyr i haven

af | aug 31, 2022 | Viden

Døjer du med skadedyr i din have, som du gerne vil komme til livs? Og vil du gerne tiltrække nyttedyr?
Der findes flere forskellige metoder, til at komme af med de ubudne gæster i haven. Bliv klogere på fordele og ulemper ved metoderne og kom godt i gang med skadedyrs bekæmpelsen. På den måde kan du trygt placere RePotten ude i haven med din yndlingsplante i.

Hvorfor er der skadedyr i din have?

Skadedyr trives i haver, hvor der ikke er mange af deres fjender til stede, og der er store mængder af den type plante, de hver især lever af. Det vil sige, at det kan være en ulempe at have flere af den samme plante. Hvis en plante skranter lidt, er den mere udsat for angreb fra skadedyr. Det er derfor vigtigt at holde planterne sunde og sørge for, at de ikke tørrer ud. Skadedyr går især efter stressede planter der for eksempel mangler vand eller har fået for meget gødning. Planterne kan ligeledes mistrives, hvis de vokser på et sted, som ikke rigtig passer dem.
I det tidlige forår kan du for eksempel sørge for, at dine planter får det vand, de har brug for. Hvis planterne kommer godt fra start tidligt på sæsonen, vil de være mere modstandsdygtige sommeren over.

Manuel og kemisk bekæmpelse

Manuel bekæmpelse vil sige, at du fysisk fjerner skadedyrene fra planterne. Større insekter såsom kållarver og biller, kan du samle ind og mase eller klippe dem over.Kemisk bekæmpelse vil sige at du bruger sprøjtemidler eller andet gift til at slå skadedyrene ihjel med. Det er både en let og effektiv måde at sprøjte mod skadedyr, men metoden har en del ulemper. Sprøjtemidler kan være skadelige for dyr og forurener grundvandet. Derfor anbefaler Miljøstyrelsen, at du begrænser brugen af det mest muligt. En anden ulempe er, at sprøjtemidlerne også slår en del nyttedyr ihjel. Det vil sige, at når du anvender gift, risikerer du at gøre din have mere sårbar overfor skadedyr. Dette er særligt fordi skadedyrene ofte er meget hurtigere til at formere sig end nyttedyrene.

Biologisk bekæmpelse

Biologisk bekæmpelse eller forebyggelse er, når du benytter dig af skadedyrenes naturlige fjender til at bekæmpe dem med. Det kan du blandt andet gøre ved at indrette haven, så den tiltrækker de ønskede nyttedyr. Når der er en god balance mellem skadedyr og nyttedyr i haven, bliver skadedyrene sjældent det store problem. Du skal derfor ikke stræbe efter at udrydde alle skadedyrene i din have – for hvis der ikke er nogen skadedyr, har nyttedyrene ikke noget at leve af.

Hvad udgør de typiske skadedyr og hvordan kan de bekæmpes?

Dræbersnegle
Er det dræbersnegle, som æder din salat, skal du forsøge at lokke pindsvin til ved at skabe steder, den kan være i læ og skjul. Det kan være i en kompostbunke, under en brændestak eller i et egentligt pindsvinebo, som du selv har bygget.

Spindemider
Spindemiden findes typisk i agurker, jordbær, hindbær og potteplanter. Miderne er 0,5 mm lange, er røde og grønne og sidder ofte på undersiden af bladene. Nyttedyret rovmiden er dog utrolig effektivt til at komme spindemiderne til livs. De fordeles blot på bladenes overside. Rovmider kan købes billigt i små æsker og sættes ud i haven.

Øresnudebiller
Øresnudebillen kan lide rhododendron, jordbær og løgplanter. Billen er 8-10 mm og gnaver i kanten af bladene. Den mest effektive metode mod øresnudebiller er nematoder (også kendt som rundorme). De findes naturligt i jorden, men sjældent i stort nok antal til at komme problemet til livs. Derfor kan man købe nogle og sætte ud deromkring hvor øresnudebillerne er.

Bladlus
Bladlus angriber de fleste plantearter. Bladlus er grønne i farven og 1-3 mm lange. Typisk udskiller bladlus et affaldsprodukt, der ses som en klistret belægning på bladene. Både mariehøns og snyltehvepse er gode nyttedyr i kampen mod bladlus. Du kan også vælge at købe snyltehvepse, som lægger æg i bladlusene. Efter et par dage dør bladlusen, og cirka tre uger senere kommer en ny snyltehveps til verden, så processen kan fortsætte, og nye bladlus også forsvinder.

Galmider
Galmider er ikke mere end 0,2 mm, men kan let ødelægge både æbler, pærer og solbær. Den naturlige fjende er Andersoni-rovmiden. Rovmiderne kan både anskaffes, efter man har konstateret galmider, eller udsættes præventivt. Miderne fordeles jævnt på oversiden af de angrebne blade. Derefter går Andersoni-rovmiden selv i gang med arbejdet.

Generelt om nyttedyr

Hvis du gerne vil bekæmpe skadedyr med nyttedyr, skal du generelt have nogle “vilde områder” i haven med forskellige planter og krat. Her kan insekter og pindsvinene gemme sig. Det vil ligeledes tillokke nyttedyrene, at der er mange forskellige planter og at du lader noget ukrudt spire. Visne blade og plantedele giver dem også gode levesteder og mulighed for overvintring.
I en ny have, kan der gå et stykke tid, før der bliver skabt en balance mellem skadedyr og nyttedyr. Det vil sige, at man kan forvente mange skadedyr de første par år. Her vil anskaffelse af nyttedyr være en mulighed. Der anvendes en lang række forskellige nyttedyr, der hver især er specialiserede over for et enkelt skadedyr eller er mere altædende. Nyttedyr kan købes på diverse hjemmesider og havefora.