Sådan holder du dine indendørs urter friske

af | okt 1, 2021 | Samfund

For en masse have-entusiaster starter rejsen med indendørs havearbejde med at have friske krydderurter i køkkenet. Dog kan pleje af indendørs planter og urter anledning mange spørgsmål, som ofte forbliver ubesvarede. Hvad er den perfekte belysning? Hvor meget vand har mine planter brug for? Hvad er det perfekte sted at placere dem? Svarene afhænger af plantetypen og forholdene i huset, men lad os se på et par tips, der kan hjælpe dig med at holde dine planter sunde hele året.

Hvilke urter er perfekte at have i køkkenet?

At vælge den rigtige urt til køkkenet afhænger for det meste af personlig smag og hvor meget vedligeholdelse det kræver. De bedste urter at have indenfor er: Basilikum, purløg, koriander, mynte, oregano, persille, rosmarin, dild, timian og salvie.

Inden du prøver med alle de urter, du kan finde, er det bedst at starte med et par af dine yndlingsurter, så du kan prøve at lære trin for trin, hvordan du bedst passer på planterne samt opnå erfaring med dem. Ikke desto mindre, så tøv ikke med at udvide udvalget, når du er blevet komfortabel med pasning af ​​din indendørs urtehave. For at opnå optimale vækstresultater anbefales det at holde hver urt i sin egen potte, så planten har plads til at vokse uden at gå genere en nærliggende plante.

Lys

Når du dyrker urter, kan du vælge mellem to forskellige typer lyskilde. Du kan sætte planterne i naturligt lys, eller du kan vælge vækstlys, der efterligner naturligt skarpt lys. For optimal plantevækst foretrækkes generelt et sydvendt vindue. Men ved mangel af tilstrækkelig naturlig belysning, er det bedst at investere i et supplerende vækstlys.

Vand

Udover at have den rigtige mængde lys, er det også afgørende at finde en balance mellem overvanding og udtørring af jorden. Nøglen til at vide, hvornår du skal vande dine planter, er at tjekke dem (helst) hver dag. For at finde ud af om din plante har det rigtige fugtighedsniveau, kan du stikke en finger i jorden (ca. 2 cm. ned), og hvis pottejorden føles tør, er det tid til at vande.

Den rigtige potte

Ikke kun vand og lys er vigtigt, men pottens størrelse og type spiller også en stor rolle i din urteplantes levetid. Når du køber urter i supermarked, anbefales det at sætte dem i en anden potte. Ved at ændre potten og jorden giver du mere plads og ekstra næringsstoffer til krydderurten. At give mere plads til rødderne er nøglen til at dyrke en større og sundere plante. Ideelt set vælger du en potte med huller i bunden til at dræne det overskydende vand. Dette forhindrer urterne i stå i for meget vand.

Høst urter på den rigtige måde

Dine urter skal have tid til at komme sig, derfor skal du være tålmodig og forsigtig, ift. hvornår du skal høste. Sørg for at beholde nok blade på din plante, så det er muligt for urteplanterne at kunne lave fotosyntese.

Hvad skal man gøre i de koldere måneder?

Vores hjem er tilpasset vores behov med hensyn til luftkvalitet og varme; disse matcher dog ikke altid planternes behov. Af denne grund er det vigtigt at holde øje med dine urter, især om vinteren. Ved at følge alle disse tips og tricks, kan du optimere levetiden for dine urteplanter. Bliv ved med at prøve, høst og nyd dine friske og hjemmelavede urter.