Engangsplastik forbudt i EU – hvad bliver det næste?

af | sep 2, 2021 | Viden

Fornyeligt blev engangsplastik forbudt i EU.

Det er efterhånden også en realitet at plastik spiller en væsentlig rolle, når det kommer til Co2 udledning.

Verdens plastik produktion er steget eksponentielt fra 2.1 mio tons i 1950 til 147 mio i 1993 op til 406 mio i år 2015.

I havet

Udover på land, flyder mere end 5 trillioner plastik flyder rundt i havet. 73 % af verdens strand affald er plastik. Det plastik der forurener på strandene er bl.a flasker, potter fra planter, poser, madpapir og filtre fra cigaretter.

I 2050 vil der være så meget plastik svarende til at alle havfugle vil æde plastik. Man ved at omkring 700 arter, der lever i havet har ædt eller plastik eller været viklet ind i det.

Mikroplastik

Der findes også store mængder mikroplast på land. Et eksempel er den mikroplast der er i toiletartikler eller makeup som ender i kloakken. Kloakslammet indeholdende plastik spredes på marken som gødning. Afgrøderne på marken absorberer mikroplast, og senere hen når for eksempel guleroden er på din tallerken, indtager du mikroplast. Det er dog ikke kun i afgrøderne vi finder mikroplast, det er også i vores drikkevand og flere undersøgelser viser at det er hormonforstyrrende.

På globalt plan skaber produktionen af ​​plastråvarer fra fossile brændstoffer, udledningen fra fremstillingsprocessen og bortskaffelse af brugt plast stigende miljø- og sundhedsmæssige problemer. Drivhusgasser og andre forurenende stoffer udsendes til luften under både fremstilling og forbrænding. På fremstillingsområdet er den negative miljøpåvirkning er todelt: 90 procent af plasten stammer fra rene fossile råstoffer, og de udsender betydelige drivhusgasser. En lang række toksiner har også vist sig at være forbundet med olie- og gasindustrien. Disse toksiner har vist sig at have negativ påvirkning af bl.a hud, øjne, leveren og hjernen.

Nye undersøgelser


På trods af deres gennemgående tilstedeværelse og potentielt betydelige virkninger på tværs af distribution, transport, nedbrydning og påvirkning af mikroplast i terrestriske miljøer bliver der ikke handlet tilstrækkeligt. Plast og mikroplast i hav økosystemer og fødekæder undersøges nemlig først på nuværende tidspunkt. Hertil bliver plastens rolle og giftstoffer i landbrugs jord også først undersøgt nu.

Alle disse fakta taler for sig selv – vi er nødt til at ændre noget. Der findes efterhånden substituerende miljøvenlige alternativer til mange plastik produkter, men der er stadig lang vej endnu.

Disse produkter er blevet forbudt i EU

  • Engangsbestik af plastik (gafler, knive, skeer og spisepinde)
  • Plastiktallerkener til engangsbrug
  • Sugerør af plast
  • Vatpinde af plast
  • Ballonpinde af plast
  • Oxo-nedbrydeligt plast, fødevarebeholdere og ekspanderede polystyrenkopper.

Hvad bliver mon det næste? Den enorme mængde plastik, som bruges i gartneribranchen kunne eksempelvis erstattes af miljøvenlige alternativer.